Kredi Kartları Bilgileri

BDDK - Kredi Kartı Bilgilerine ilişkin Açıklama
Not: Yazının sonundaki adresten BDDK Kredi Bilgilendirme adresi verilmiştir, tüm bankaların kredi kartları bilgilerini sorgulayabilirsiniz.

5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında “Kart çıkaran kuruluşlar, kredi kartlarına uyguladıkları faiz, gecikme faizi, yıllık ücret ve her türlü komisyon oranları ile istenilen diğer bilgileri kamuoyuna yayınlanmak üzere aylık olarak Kuruma iletir. Yayınlanacak bilgi ve belgelerin içeriği ve yayınlama usûl ve esasları Kurulca belirlenir.” hükmü yer almaktadır. İlgili hüküm gereğince Haziran 2006 tarihinden itibaren bankaların kamuoyuna açıklanmak üzere ilettikleri kredi kartı bilgilerine internet sitemizden ulaşılabilmektedir.


BDDK - Kredi Kartı Bilgilerine ilişkin AçıklamaKredi kartına ilişkin bilgilerin kaynağı kart çıkaran kuruluşlar tarafından aylık sıklıkla Banka Raporlama Sistemi (BRS) aracılığıyla gönderilen formlardır.

BDDK, kart çıkaran kuruluşlar tarafından kamuoyuna yayınlanmak üzere gönderilen kredi kartı bilgilerinin doğruluğunu garanti etmemekte, tamamen bilgi amaçlı yayınlanan bu bilgilerden dolayı hiçbir sorumluluk kabul etmemektedir. Kredi kartlarına ilişkin dönemsel bir bilgi, takip eden sayılarda çeşitli sebeplerle meydana gelecek güncellemeler sonucunda değişikliğe uğrayabilir.

Kredi kartlarına ilişkin yer alan bilgiler kaynak gösterilmek suretiyle izinsiz yayımlanabilir.

Kart çıkaran kuruluşların yayınlanmak üzere Kurumumuza ilettikleri kredi kartı bilgileri akdi faiz oranı (alış veriş ve nakdi), komisyon oranı, komisyon tutarı, yıllık ücret ve diğer bedeller, örnek faiz hesaplamaları ve promosyon bilgilerini kapsamaktadır. Kredi kartı bilgileri farklı uygulamalardan kaynaklanan durum açıklamaları ile birlikte verilmektedir. Kredi kartlarına ilişkin bilgilere internet sitemizdeki web sayfasından ilgili kart çıkaran kuruluşu, ilgili dönem bilgilerini ve ilgili dönemde kart çıkaran kuruluş tarafından bildirilmiş kredi kartlarını seçerek ulaşabilecektir. Katılım bankaları açısından bu form açıklamasında yer alan faiz, kar payı; gecikme faizi ise gecikme cezası olarak dikkate alınacaktır.

Örnek faiz hesaplaması, kredi kartı limitinden 1.000 YTL tutarında kullanım olduğu varsayımı altında asgari tutarın ödenmesi ve hiç ödenmemesi dikkate alınarak nakit çekimi ve alışveriş durumlarında düzenlenecek örnek faiz hesaplama detaylarını içerecek şekilde her bir kredi kartı için ayrı satırlarda verilmektedir.

Örnek faiz hesaplamaları; bir ayın 30 gün olduğu varsayımı altında, 1.000 YTL’lik harcamanın işlem tarihinin ayın 5’i, hesap kesim tarihinin ayın 15’i olduğu ve son ödeme tarihinin ayın 25’i olduğu durumda ve faizin bir sonraki ayın 15’ine kadar işletildiğinde varsayımı altında yapılmaktadır.

Örnek faiz hesaplamaları aşağıdaki dört farklı durum için kredi kartları ve kredi kartlarındaki farklı uygulamalara göre ayrıntılı hesaplama ve açıklamaları ile yer almaktadır.
Örnek Hesaplama (Nakit - Asgari Tutar Ödendiği Durum): Kredi kartı limitinden 1.000 YTL tutarında nakit çekim olduğu varsayımı altında asgari tutarın ödenmesi halinde örnek faiz hesaplamalarını,
Örnek Hesaplama (Alışveriş - Asgari Tutar Ödendiği Durum): Kredi kartı limitinden 1.000 YTL tutarında alışveriş yapıldığı varsayımı altında asgari tutarın ödenmesi halinde örnek faiz hesaplamalarını,
Örnek Hesaplama (Nakit - Ödeme Yapılmadığı Durum): Kredi kartı limitinden 1.000 YTL tutarında nakit çekim olduğu varsayımı altında hiç ödenmemesi hali dikkate alınarak düzenlenecek örnek faiz hesaplamalarını,
Örnek Hesaplama (Alışveriş - Ödeme Yapılmadığı Durum): Kredi kartı limitinden 1.000 YTL tutarında alışveriş yapıldığı varsayımı altında hiç ödenmemesi hali dikkate alınarak düzenlenecek örnek faiz hesaplamaları göstermektedir.
Buradaki adresten Banka Kredilerini en son bilgileri ile sorgulayarak öğrenebilirsiniz.