15 Ocak 2011 Cumartesi

Hükümet düştü, devlet başkanı ülkeyi terk etti!

Tunus'ta birkaç hafta önce bir seyyar satıcının tezgahının elinden alınmasını protesto etmek için kendini yakmasıyla başlayan olaylar "devrim"le sonuçlandı. Ülkeyi 23 yıldır demir yumrukla yöneten 74 yaşındaki Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali önce erken seçime gitme kararı almak, ardından da ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

İlk gelen haberlerde Bin Ali'nin Libya'nın koruması altında Malta'ya kaçtığı bildirildi.
(Kaynak: ekolay)
Ancak daha sonra El Cezire, Malta hava trafik kontrolörlerine dayandırdığı haberinde Bin Ali'nin Paris'e gitmekde olduğunu belirtti. Bin Ali'nin devlet başkanlığı görevini Başbakan Muhammed Gannuçi üstlendi.

Gannuçi akşam saatlerinde devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, 6 ay sonra yapılması planlanan erken seçimlere kadar devlet başkanlığı görevini yürüteceğini söyledi.

Gannuçi, "Devlet Başkanı'nın geçici olarak görevini yerine getiremeyecek olmasından dolayı başbakan geçici olarak bu görevi üstlenecektir... Tunus'un bütün kadın ve erkeklerini, hangi siyasi görüşe ya da entelektüel düzeye sahip olursa olsun herkesi, sevgili ülkemizin bu zorlu dönemi aşması ve istikrarına kavuşması için birlik olmaya çağırıyorum" dedi.


Tunus'ta yaşanan bu son gelişmelere dünyadan ilk tepki ABD'den geldi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, Ben Ali'nin Tunus'u terk ettiği yönündeki haberlerin Beyaz Saray'a ulaştığını söyledi.

Hammer, Tunus halkının "kendi liderini seçme hakkının" olduğunu söyledi ve yaşanan gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

OLAYLAR BUGÜN ZİRVE YAPTI
Tunus'ta diplomalı işsizler tarafından başlatılan ve kısa sürede isyana dönüşen protestolar bugün tepe noktasına ulaştı.

Bin Ali, haftalardır süren olaylar karşısında dün 2014 yılında yapılacak seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Ülkede dün gece çıkan çatışmalarda 13 kişi daha hayatını kaybederken, Bin Ali'nin açıklaması protestocular tarafından yeterli bulunmadı.

Bunun üzerine bugün İçişleri Bakanlığı binasını saran binlerce eylemci, Bin Ali'nin istifasını istedi.

Bin Ali, bugün olayların büyümesi üzerine önce hükümeti feshederek 6 ay içinde erken seçime gidileceğini açıkladı, daha sonra olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Gösterilerde polis ile protestocular arasında olaylar çıktı. Silah seslerinin duyulduğu bildirildi.

Resmi verilere göre, ülkede şu ana kadar 23 kişi öldü. Muhalefet liderleri ise gerçek sayının, bu rakamın 3 misli olduğunu öne sürüyor.

Tunus'ta üniversite mezunu olmasına rağmen işsizlik nedeniyle seyyar satıcılık yapak 26 yaşındaki Muhammed Buazizi'nin 17 Aralık'ta sebze tezgahının elinden alınmasını protesto için kendisi yakarak hayatını kaybetmesinden bu yana aralarında diplomalı işsizlerin ve sendika üyelerinin de bulunduğu birçok kesim tarafından işsizlik ve sosyal adaletsizliği protesto gösterileri düzenlendi. Bu gösteriler kısa sürede polisle çatışmaya dönüştü.

TÜRKİYE UÇAK GÖNDERİYOR
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Ersoy, Tunus'taki vatandaşları Türkiye'ye getirmek üzere yarın sabah saatlerinde 1 uçağın bu ülkeye hareket edeceğini bildirdi.

Ersoy, yaptığı yazılı açıklamada, Tunus'ta devam eden kanlı olayların artarak devam etmesi üzerine; can güvenliği tehlikesi altında bulunan Türk vatandaşlarının ülkeye getirilmesi için çalışmalara başlandığını kaydetti.

Bu çerçevede, Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine, Türk Hava Yollarından tahsis edilen 1 uçak ile vatandaşların Türkiye'ye getirileceğini belirten Ersoy, “Bu amaçla, 15 Ocak Cumartesi günü sabah saatlerinde Türk Hava Yolları'na ait A 330 tipi yolcu uçağı Tunus'a harekete edecektir. Saat 12.00'de Tunus'un Enfidha Havaalanı'nda olması planlanan uçak, vatandaşlarımızı alarak aynı gün ülkemize dönecektir” dedi.

"TUNUS'A GİTMEYİN" ÇAĞRISI
İngiltere ve ABD'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke vatandaşlarına Tunus'a gitmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

İngiliz seyahat şirketi Thomas Cook'un Almanya şubesi, Tunus'da bulunan yaklaşık 2 bine yakın Almanın bugün ülkesine geri götürüleceğini ve Tunus'a seyahatlerin 17 Ocak'a kadar iptal edildiğini duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, Tunus'taki olaylar ve Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın yolculara uyarısının ciddileşmesi nedeniyle, müşterilerinin Almanya’ya geri götürülmesine karar verildiği belirtildi.

İSYAN NİYE ŞİMDİ PATLADI
- Üniversite mezunlarının yüzde 55’inden fazlasının işsiz olduğu Tunus’ta, insanlar sosyal adaletsizliğe, rüşvet skandallarına ve genç nüfus içindeki işsizliğin yaygınlığına karşı tepkili.

- Askeri darbeyle iktidara gelen Zeynel Abidin Bin Ali 23 yıldan beri ülkeyi demir yumrukla yönetiyor. Çok sayıda muhalifi hapseden ve medya üzerinde sıkı kontrol uygulayan ve yolsuzluklara karışan Bin Ali’nin 2014’te yeniden aday olmayı düşünmesi halkı çileden çıkardı.

- Bin Ali rejiminde sivil polis sokaklarda herkesi dinliyor. Fransız gazeteleri bile “sakıncalı” sayfaları koparıldıktan sonra dağıtılıyor. Medya sürekli Cumhurbaşkanı Bin Ali ve ailesini övüyor.

- Tunus’taki karışıklığın gözden kaçan bir etkeni de Wikileaks belgeleri. 2008’de ABD’nin Tunus elçiliğinden çekilen mesajda Devlet Başkanı Bin Ali ve ailesinin “mafya tarzı” bir yolsuzluk ağı kurduğundan bahsediliyordu. Belgelerde Devlet Başkanı Bin Ali’nin eşi Leyla’ya devlet arazisi bahşettiği, damadına banka verdiği, bir başka damadına konak verdiği gibi iddialar yer alıyordu.
HEPAR Facebook Resmi Sayfasına Katılın: http://www.facebook.com/HakveEsitlikPartisiOsmanPamukoglu
Osman Pamukoğlu Twitter Sayfası: http://twitter.com/#!/OPamukogluHepar


Yorumunuzu Bırakın

YARARLI LİNKLER:
Haber Online Facebook / Haber Online Twitter / eBankam / Mac OS X TR / WpBlogger-TR